KABUL ADILOV FESTMÉNY
festmény galéria


SZABÓ VLADIMÍR RÉZKARCOK INGYENES HÁZHOZ SZÁLLÍTÁSSAL
Szabó Vladimír rézkarc

Festmények. Art Home Galéria Online festmény galéria Művészek Különlegességek, szobrok, grafikák, festmények Szobrok Kapcsolat

festmények

MŰVÉSZEK

mediterrán festmény
vitorlás festmény
portré festmény
lovas festmény
modern festmény
Benda Zoltán, tájkép festmény
virág csendélet festmény
mediterrán festmények
virág csendélet festmény
utcarészlet festmények
Fassel Ferenc festmények
virág csendélet festmények
Garabuczy Ágnes festmények
tűzzománc
tájkép festmények
Gulyás László portré festmény
Jakubik István tájkép festmények
modern festmények
női portré festmény
modern festmény
modern festmények
modern festmények
szobor
tájkép festmények
modern festmények
tájkép festmény
tájkép festmény
 tűzzománcok
tájkép festmények
Shymszki András mediterrán festmények
modern festmények
tájkép festmények
modern festmény
 selyemakvarell
Szász Endre festmények, grafikák
virág csendélet festmények
életkép festmény
tájkép festmények
modern festmények
tájkép festmény
női portré festmények
portré festmény
selyemakvarell    


SZABÓ VLADIMIRSzabó Vladimir


Életrajza
Szabó Vladimir rézkarc
Szabó Vladimir: Családi dráma (1923)
grafit
30x40
árajánlat

Szabó Vladimir rézkarc
Szabó Vladimir: Pista bácsi (1950)
grafit
60x37
árajánlat

Szabó Vladimir rézkarc
Szabó Vladimir: Mosdatás
rézkarc
20x25
árajánlat


Szabó Vladimir rézkarc
Szabó Vladimir: Hortobágyi Hidi vásár
rézkarc
27x40árajánlat


Szabó Vladimír (Balassagyarmat, 1905. december 5. – Budapest, 1991. december 31.) magyar festő, grafikus. Életműve jelentős részét grafikák (ceruzarajzok, rézkarcok) alkotják.Már kora gyermekkorában kapcsolatba került a rajzzal, hiszen apja, id. Szabó Vladimír rajztanár volt (Székely Bertalan tanítványa volt). 1924-ben felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Csók István, Rudnay Gyula, Vaszary János voltak a mesterei. Érdekes, hogy képzőművészeti tanulmányait 1926-ban megszakította: orvostudományi egyetemre járt, az izmok működési mechanizmusa érdekelte. 1930–1934-ben római ösztöndíjas volt, 1933-ban megkapta a Szinyei Társaság grafikai díját. 1935-től 1937-ig Benkhard Ágost osztályában folytatta főiskolai tanulmányait.

Római ösztöndíjasként készült képei jórészt elvesztek (sajnos éppen a fő műnek számító „Ünnep” is), pedig emlékezetes időszaka volt pályájának, a pályakezdésnek. Ezeket a képeket a „Római Iskola” stílusához lehet hasonlítani. 
Az 1954-es „Ludas Matyi”-val jutott el ahhoz a stílushoz, amely egész további művészetére jellemző: a részletező, a nagy felületeket tömören kitöltő aprólékos rajzolathoz. Ludas Matyi csak a kép bal alsó sarkában tűnik fel lúdjaival, miközben a kép nagy részét egy színes vásári forgatag tölti ki, a messzi háttérben padig a Döbrögi-kastély.

Szabó Vladimír rajztudása szinte kikövetelte, hogy illusztrátorként is foglalkoztassák, ennek elismeréseként 1948-ban Kiváló Munkás könyvillusztrációs díjban részesült. A könyvek illusztrálása egész pályáján végigkísérte (Krúdy Gyula, Kormos István, Nagy Lajos, Tersánszky Józsi Jenő). Rendszeresen részt vett országos festészeti és grafikai tárlatokon, de önálló kiállítáa hosszú időn át nem volt. 1953-ban és 1954-ben Munkácsy-díjat kapott. 1959-től 1961-ig franciaországi tanulmányúton vett részt. Párizsi évei alatt címlapterveket készített Balzac, Dumas, Flaubert és Maupassant könyveihez. 1974-ben Érdemes, 1980-ban Kiváló művészi címmel tüntették ki. Munkássága második felére egyre inkább a grafika volt a jellemző. Rézkarcokat készített, sokat színes kivitelben („A húsiparos rémálma”, „Komédiások”, „Álarcosok”), és egyre több lett a ceruzarajza is („Emlékezés tava”, „Emlékek között”, „Ócska cipők csendélete”, mind 1966). A rá oly jellemző szomorkás-ironikus hangja fedezhető fel a „Régiséggyűjtő” és a „Festő és modellek” című olajképein (1971).

Szabó Vladimír 1991-ben hunyt el. Műveit számos múzeum és képtár őrzi (Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum, debreceni Déri Múzeum, pécsi Janus Pannonius Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, római Modern Képtár), de sok alkotása található meg magángyűjteményekben is. Műveiben szívesen és gyakran ábrázolta a történelem, a kisvárosi-falusi élet, a régi életformák, vagy akár a saját műterme nyújtotta témákat (nem ritkán önmagát is).
Forrás: Wikipédia

Szabó Vladimir rézkarc
Web Statistics